| Ogłoszenia |
|---|
|
Zachęcamy wszystkich do przekazania 1% podatku na Grupę Historyczną Guttstadt. Zebrana kwota zostanie przeznaczona na działania statutowe grupy. Przekazania środków z tytułu 1% należnego podatku można dokonać wpisując w zeznaniu podatkowym KRS: 0000260433 i wskazując jako cel szczegółowy: GUTTSTADT. Wszystkim darczyńcom z góry dziękujemy. |

Moja matka, Oksana Liauchuk, w sierpniu 1943 roku, został zabrany do prac przymusowych w Niemczech. Pracowałem w Bruno Bauer Karbauma w Gutshtadt w Prusach Wschodnich. Nazwa Bruno żony był Martin. Nazwisko panieńskie Kunkil. Od słowa mojej matki, relacja jej właściciele byli więcej niż pokrewieństwa. Gdzieś we wrześniu-październiku 1944 roku w rodzinie syna Bruno urodził się i nazwał ją Manfrid.
W grudniu 1945 roku przyszedł do Gutshtadtu wojska radzieckie i właścicieli małych dzieci ewakuowano w kierunku wojsk amerykańskich. Moja matka pozostała w przyjmującym dome.Potom powrotem nawet do bakalii. Przed wyjazdem powiedział pozostać i żyć tutaj. Potem połączenie zostało utracone na zawsze.
Po zalogowaniu Gutshtadt Radzieckiego voyska.Mama sześć miesięcy pracując w chastey.Domoy wojskowej w sierpniu 1945 roku. Nawiasem mówiąc, ona wciąż żyje, ona '91 i wszystkie obawy o Manfrida.

W grudniu 1945 pod Guttstadt podeszły wojska radzieckie

.
no tak, w grudniu 1945 to oni już tam od roku byli. Mój błąd.

Powrót do Dobre Miasto - Historia, zabytki, legendy itp
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości